We have still a bit of time until the sugar stop. However, we can already start detoxifying our body with tea, sauna or kale. As it will not be easy to give up sugar neither for our brain, nor for our body.
If you have been following my blogs on giving sugar up, you are already aware why we should give up on sugar in our everyday life. Even if we accept the facts and the argumentations, it is not at all easy.
It is not so easy to say no for sugar. That is why we should give our mind and body enough time to prepare for giving sugar up completely.
This BlogSpot is therefore to help you with some tips and tricks what we can do against sugar carving. Also, I give you some hints on what to do to start a kind of sugar toxic procedure of our body before we start the 8 week long sugar detoxifying diet program.
They say, one needs 21-28 days to get rid of a bad habit. They also add that it is not a big problem if we fail during this period of time if we wish to continue to the started route. Each day we spend without sugar, creates the opportunity for new habits for our brain, in our hormones and in our cells. So it will not kill our good will and new lifestyle if we eat a bit of a birthday cake or a bit of honey with our tea. We should not get pissed if we do fail time to time, if we still have the intention to go on. Tomorrow is always a new day with a clear sheet.
If we cannot stop carving for sugar, we should say to ourselves: we wait only 20 minutes. In the meanwhile to get over it, we should make a tea and watch how our body is reacting, whether carving reduces or increases. Even this procedure to watch our own body is part of getting conscious that we are able to resist our temptation.
However, the sugar stop is not yet started; it is visible to start detoxifying our body. Let’s drink warm water (herbal teas). We support the toxins to leave our body with this. Let’s go to the sauna, this helps to get the body detoxify. From super foods, chia is great detoxifier of the intestine. Chlorophyll is also a detoxifier so it can be a number one food in our everyday life too. We should take calcium and magnesium at the same time as a supplement. They help the adrenal problems (fatigue), they reduce the carving for sugar and they support the metabolism. We should drink a lot of green tea, mainly before meals as it reduces the glycemic index. We should have cinnamon every day too (approx. a coffee poon per day) as it reduces our carving for sugar and helps to control the blood sugar level. We can add it to our tea, chia pudding or to our breakfast.
Let’s drink coconut water that is naturally sweet and has a low level of sugar. It is only one of its many benefits. But let coconut be the topic of my next blog related as we are going to use it in our sugar carving stop.
I have prepared a chart of some fruits with respect to their fructose content.
Fructose content of fruits
low middle high
kiwi, grapfruit, rasperry, blackberry, melon plum, peach, strawberry, forest berry and tangerin grapes, apples, cherry, mango and banana (we should try to avoid it)

Logically, the higher the fructose content of fruit is the better to avoid it.

Még van egy kis idő a cukorstopig, de már elkezdhetjük a méregtelenítést például teával, szaunával vagy kelkáposztával. Mert a cukorról egyáltalán nem könnyű lemondani sem a tudatunknak, sem a szervezetünknek.

Aki figyelemmel követte a Leszámolunk a cukorral című blogsorozatom eddigi bejegyzéseit, már tisztában van azzal, miért kellene kiiktatnunk a cukrot a mindennapjainkból. Ám ez egyáltalán nem egyszerű, még akkor sem, ha a tényekkel egyet értünk és el is fogadjuk az érveket.

A cukornak egyáltalán nem egyszerű megálljt parancsolni. Éppen ezért adunk a tudatunknak és szervezetünknek elég időt arra, hogy felkészülhessen a cukorral való teljes felszámolásra.
Segítségképpen ez a bejegyzés szóljon arról, milyen trükköket vethetünk még be a sóvárgás leküzdésére, és milyen teendőink vannak annak érdekében, hogy beinduljon egyfajta természetes cukorméregtelenítő folyamat a szervezetünkben még azelőtt, mielőtt elkezdenénk 8 hetes cukorleszoktató diétánkat.
Azt mondják, hogy egy berögzült szokás megszüntetéséhez 21-28 nap szükséges. Azt is hozzáteszik, nem baj, ha közben elbotlunk, ha ennek ellenére szeretnék továbbhaladni a megkezdett úton. Minden egyes nap, amit cukor nélkül töltünk, új szokásokat teremt az agyunkban, a hormonjainkban és a sejtjeinkben is. Ezt még az sem borítja fel, ha elcsábulunk egy szülinapi torta miatt, vagy egy kis mézet teszünk a teánkba. Ilyenkor ne bosszankodjunk, ha a szándékunk megmarad és folytatjuk, amit elkezdtünk, a holnap mindig tiszta lappal indul.
Ha a sóvárgásunk leküzdhetetlenné válik, mondjuk azt magunknak: csak még 20 percet várjunk. Segítségképpen mindeközben készítsünk egy teát, és figyeljük meg, hogyan reagál a szervezetünk. Nő vagy csökken-e a sóvárgásunk. Ez a megfigyelési folyamat is fontos része annak, hogy tudatosodjon bennünk, igenis képesek vagyunk kordában tartani a vágyainkat.
Bár még nem lépett életbe a cukorstop, de nem árt, ha már most elkezdünk méregteleníteni. Igyunk meleg vizet (gyógynövényes teát), ezzel megkönnyítjük a toxinok kiürülését a szervezetből. Menjünk el szaunázni, mert ez segít a méreganyagok kiürülésében. A szuperélelmiszerek közül a chia mag kiváló méregtelenítője a beleknek. A klorofil úgyszintén, így a kelkáposzta is első számú élelmiszerré válhat. Szedjünk egyszerre kalciumot és magnéziumot, mert ezek az ásványok segítenek a mellékvese problémákon, lefékezik a cukor utáni sóvárgást, és támogatják az anyagcserét is. Fogyasszunk sok zöldteát, főként étkezések előtt, mert csökkenti az ételek glikémiás indexét. Fogyasszunk miden nap fahéjat (kb. 1 kávéskanállal), mert megszünteti a cukor utáni vágyunkat és segít kontrollálni a vércukorszintet. Adhatjuk teához, chiapudinghoz vagy a reggelinkhez is.
Igyunk kókuszvizet, ami természeténél fogva édes és alacsony a cukortartalma. És ez csak néhány tulajdonsága a sok jó közül. Na, de legyen a kókusz a következő blogbejegyzésem témája, mert mindenképp bevetjük majd a cukor iránti vágyunk leküzdésére.

Hogy megkönnyítsem a dolgunkat, készítettem egy táblázatot a gyümölcsök fruktóztartalmáról:

Gyümölcsök fruktóztartalma
alacsony közepes magas
kivi, grapefruit, málna, fekete áfonya, sárgadinnye szilva, barack, földieper, szamóca, narancs és mandarin szőlő, alma, cseresznye, mangó és banán (ezeket kerüljük)

Értelemszerűen minél magasabb egy gyümölcs fruktóztartalma, annál inkább ajánlatos kerülni.